Over Natuurmonumenten

Onderwerpen & Standpunten

De wolf

De kans dat de wolf na ruim een eeuw weer terugkeert naar Nederland is groot. Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor de Nederlandse natuur.

Relatief dichtbij

Fotograaf: Arie de KnijffBron: SaxifragaHet dichtstbijzijnde roedel wolven leeft op circa 200 kilometer van de Nederlandse grens. Dat is een afstand die een wolf makkelijk in vier nachten kan overbruggen. De komst van deze streng beschermde soort naar Nederland, is dan ook reëel.

Risico's

Of de wolf in Nederland geschikt leefgebied vindt, is nog maar de vraag. Het antwoord is uiteraard aan de wolf zelf. Voedsel is er genoeg, maar zijn er ook voldoende plekken om ongestoord jongen groot te brengen? Bieden onze natuurgebieden genoeg rust?

Het drukke verkeer in ons land zien we als de belangrijkste risicofactor voor de wolf. In het versnipperde Nederlandse landschap zal een wolf regelmatig een weg moeten kruisen. De kans op aanrijdingen is daarmee groot en dat bemoeilijkt de vestiging van een duurzame populatie.

De wolf roept bij mensen diverse gevoelens op, positieve en negatieve. Het is daarom goed om in een maatschappelijk debat enthousiasme en angsten te delen en ons zo voor te bereiden op de komst van de eerste zwervende wolven.

Welkom wolf

Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor de Nederlandse natuur. Een toppredator als de wolf ontbreekt al ruim een eeuw in ons land. Als de wolf terugkeert laat dat zien dat er in ons drukke land nog plekken zijn waar een toppredator als de wolf zich thuis voelt; grote robuuste natuurgebieden waar ruimte is voor natuurlijke processen. 

Nederland is klaar voor de terugkeer, er ligt een wolvendraaiboek klaar voor het geval er weer een wolf over de grens komt. in dat plan staat wie er verantwoordelijk is  rond voorlichting, schadepreventie, schadevergoedingen en onderzoek.

Position Paper (Pdf)

Wat doet Natuurmonumenten?

word nu lid