Doe mee

Help! Red de weidevogels

Tluu- tluu-tluu! Gruttooo, gruttooo! Gelukkig, de eerste weidevogels zijn er weer. Een heerlijk getetter, een feest om mee te maken. Maar elk jaar wordt het feestje kleiner. Het aantal weidevogels holt achteruit. Het is tijd voor een Nationaal Weidevogel Alarm.

Alarm voor weidevogels 

Onze weidevogels hebben het steeds moeilijker. De weides zijn te droog, er wordt te vroeg gemaaid, er is te veel mest en er zijn te weinig insecten. Veel kuikens redden het niet meer.

Belangrijkste oplossing

Samen kunnen we de weidevogels nog redden. Door grondaankoop kunnen we hun leefgebieden vergroten. Gebieden met vochtige weides met weinig mest en veel bloemen en insecten. Weides waar kuikens gezond kunnen opgroeien!

Help je mee om de weidevogels te redden?

Kemphaan

De fraai uitgedoste mannetjes houden in het voorjaar schijngevechten om de vrouwtjes. Als broedvogel bijna uit Nederland verdwenen!

Veldleeuwerik

Geroemd om de uitbundige zangvluchten van de mannetjes. Eerst klimmen ze naar de wolken, om in dansende glijvlucht hun zangkunsten te laten horen.

Grutto

Icoon van de Nederlandse weilanden, zijn belangrijkste broedgebied. Graag geziene gast; werd in 2016 uitgeroepen tot onze nationale vogel.

Scholekster

Zorgzame weidevogel die als een van de weinige zijn jongen voert. Een mooi tafereel dat in het boerenland steeds lastiger is te zien.

Kievit

Bekend vanwege het eerste ei dat in Friesland traditiegetrouw een zoektocht oplevert. Uit oogpunt van bescherming werd dit in 2015 verboden.

Tureluur

Liefhebber van vochtige weilanden met slootjes, pollen en kruiden. De kuikens verlaten snel het nest om zelf hun kostje bij elkaar te scharrelen.

word nu lid