Verschijnt 4x per jaar

Puur Natuur

In de winter komt de natuur tot rust. En wij mensen ook. Een goed moment voor Puur Natuur. Dit seizoen lees je wat de natuur voor ons doet om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Meer extreme regen, rivieren die overlopen en een stijgende zeespiegel. Ook in Nederland voelen we het klimaat veranderen. De natuur biedt daarvoor geen oplossing. Maar natuurgebieden kunnen wel worden ingezet als duurzame, efficiënte en goedkope klimaatbuffers. Die buffers maken we achter onze dijken en dammen. Overloopgebieden waar natte natuur ontstaat die fungeert als spons. Neem Groningen. Voor de stad, die steeds vaker last had van overstromingen, ligt nu een prachtig natuurgebied wat al dat water opvangt – De Onlanden. En zo zijn er meer gebieden, die ons land een stuk veiliger én mooier maken. Je leest er alles over in Puur Natuur, winter 2017.

Lees Puur Natuur online > 

Elk seizoen Puur Natuur in de brievenbus ontvangen? Dat kan! Word lid en helpt ons mee de natuur te beschermen. Dit kan al vanaf al voor €2,50 per maand.

Wil je ons laten weten wat je van Puur Natuur vindt? Dat kan via puurnatuur [at] natuurmonumenten [dot] nl of via Twitter: @PuurNatuur

De molen van het verzet

Jan Verbiest (66) beheert een molen van Natuurmonumenten in Tienhoven (Ut.) en schenkt elk jaar een substantieel bedrag, onder andere voor het onderhoud. In december 2017 interviewden we hem voor het Puur Natuur.

Jan Verbiest:
‘Mijn vader kreeg deze molen in 1965 in beheer. Sindsdien zorgen wij er als familie voor. Ik ben er zelf om de twee à drie dagen. Er is hier altijd veel te doen. Zo staan we bezoekers te woord die iets over de molen willen weten. We vertellen ze dan natuurlijk ook meteen waarom Natuurmonumenten zo belangrijk is.

‘In de oorlog speelde de molen een belangrijke rol in het verzet. De wieken waren van verre zichtbaar en in een bepaalde stand gaven ze aan of de kust veilig was. Of niet! Zo waarschuwde de wieken bijvoorbeeld in tijden van razzia’s. Dit heeft vele levens gered en daarom kreeg de molen a de oorlog een nieuwe naam: De Trouwe Wachter. Op 4 mei 1985 kreeg de molen als herinnering aan deze rol in de oorlog, een koperen herdenkingsplaat met daarop een memorerende dichterlijke tekst van de lokale oud-schoolmeester Klap.

‘Door te schenken aan Natuurmonumenten dragen we bij aan de restauratiewerkzaamheden van de molen. Dat zijn we niet verplicht, we betalen gewoon huur. En we bulken ook niet van het geld, maar we vinden dat belangrijk om te doen. Mijn ouders deden dat ook al. Nederland is met minder dan tien procent echte natuur één van de landen met de minste natuur ter wereld. Veel mensen lijken er weinig oog voor te hebben. Schrijver A. den Doolaard verwoordde het mooi. Zo is de laatste zin uit zijn boek De Goden gaan naar huis: “We hebben tussen wonderen geleefd maar we hebben het niet begrepen”. En ik geef hem gelijk. Olifanten, pinguïns, insecten, etc.; alles verdwijnt in hoog tempo. En wij mensen gaan maar door met wat ons bezielt zonder al te veel aandacht te besteden aan wat dat allemaal teweeg brengt in de ons omringende natuur, nota bene de enige die we hebben. Wanneer je ze dit vertelt, kijken ze je aan van: “Wat doe je eraan?” Feel good programma’s als Heel Holland Bakt behoren tot de hoogtepunten van het dagelijks leven, terwijl de ons omringende natuur meer en meer slagzij maakt.

‘Kortom, wat mij betreft kan een organisatie als Natuurmonumenten niet groot genoeg zijn. Daarom zeg ik: Voel je verantwoordelijk waar je door wordt bekoord in dit Aards bestaan! Ik vind dat een mooi levensdoel waarin Natuurmonumenten hopelijk nog lang een belangrijke voortrekkersrol kan blijven vervullen.’

Ook Puur Natuur ontvangen? Word lid!

Je steunt de natuur al vanaf €2,50 per maand. Bovendien ontvang je dan:

  • Het magazine Puur Natuur
  • Het boek 'Beleef de natuur' met 80 verrassende tochten
  • Tot 40% korting op excursies en activiteiten
word nu lid