Over Natuurmonumenten

Natuurbegraven

Fotograaf: Marianne RouwMensen met liefde voor de natuur kunnen straks in een natuurgebied van Natuurmonumenten worden begraven. Om dit mogelijk te maken werkt Natuurmonumenten samen met Natuurbegraven Nederland aan de ontwikkeling van een aantal natuurbegraafplaatsen in bestaande natuurgebieden, maar ook daar buiten. Bij het maken van een natuurbegraafplaats staat de natuur voorop. Het is dus allereerst een gewoon natuurgebied. Een natuurbegraafplaats kan alleen worden aangelegd in gebieden waar we kunnen garanderen dat de natuur er op vooruit gaat, door bestaande natuur te versterken of door uitbreiding van het areaal aan natuur. Een natuurbegraafplaats is een voor bezoekers toegankelijk natuurgebied.

Midden in de natuur

Begraven worden midden in de natuur, op een mooie plek waar eeuwige rust heerst. Een plek waar de overledene opgaat in de natuur. Voor veel mensen is dat een wens. Natuurmonumenten wil die gelegenheid graag bieden.

'Een mooie gedachte'

Lia Bergfeld (58) uit Heemstede zou graag een laaste rustplaats in de natuur willen. In een paar jaar tijd verloor zij enkele vrienden en bekenden. Het zette haar aan het denken over haar eigen einde.

“Een crematie wil ik niet. En op een begraafplaats kom je met drie of vier mensen in één kuil; dat vind ik ook niet aantrekkelijk. Toen zag ik ineens dat je in de natuur begraven kunt worden. Dat is het écht. Ik vind het een heel mooie gedachte dat ik weer word opgenomen door de natuur, en onderdeel ben van de cyclus van leven en dood. Ik ben ook archeologie-liefhebber. Het klinkt misschien wat cru, maar dan zit ik te denken dat ze me over tweeduizend jaar opgraven. Wat voor verhaal gaan ze dan over mij bedenken?”

 

veelgestelde vragen

Wilt u meer weten over natuurbegraven, de mogelijkheden en locaties, lees dan de veelgestelde vragen over natuurbegraven. Hier vindt u ook het contactformulier voor nadere informatie.

word nu lid