Meer over

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is dé beweging van mensen met hart voor de natuur. We willen mensen, van jong tot oud, in het hart raken en de fascinatie voor de natuur delen met en via onze achterban. We activeren mensen om buiten in de natuur iets geweldigs te beleven.

Dat doen we omdat de natuur bron van inspiratie en verwondering is. Daar moeten we zuinig op zijn en goed voor zorgen. Want in een dichtbevolkt land is natuur extra kwetsbaar. Daarom beschermt Natuurmonumenten natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Overal in Nederland. Voor iedereen. Die natuur stellen we veilig tot in de eeuwigheid door natuur aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken voor iedereen. Dat doen we met steun van vrienden, vrijwilligers, leden en bedrijven.

Natuur aankopen

In 1905 voorkwam Jac. P. Thijsse dat het Naardermeer in een vuilnisbelt veranderde. Deze actie was de aanzet tot de oprichting Natuurmonumenten. De beoogde stortplaats werd de eerste aankoop van Natuurmonumenten en is vandaag de dag nog steeds een prachtig natuurgebied. Met steun van leden, donateurs en sponsors blijft Natuurmonumenten gebieden aankopen om ze veilig te stellen voor de toekomst. Dat laatste staat ook omschreven in de Missie en Visie van Natuurmonumenten

Als lid van Natuurmonumenten krijg je:

  • Het boek 'Beleef de natuur' met 80 verrassende tochten door heel Nederland.
  • Het natuurmagazine Puur Natuur, dat vier keer per jaar verschijnt.
  • Tot 40% korting op natuurexcursies en activiteiten voor jong en oud.
  • Korting op de leukste groene cadeaus in de webshop en aanbiedingen van onze partners.
  • Meld je nu aan

Natuur beheren

Natuurmonumenten beheert meer dan 100.000 hectare prachtige natuur. Van uitgestrekte, robuuste natuur tot zeer kleine, maar vaak zeer waardevolle gebieden. Al die gebieden beheren we op maat. Soms betekent dat niet of nauwelijks ingrijpen, soms betekent dat juist regelmatig maaien of knotten om bijzondere leefgemeenschappen te behouden. Op die manier behouden we al die veelzijdige landschappen en de bijbehorende natuur die Nederland zo kenmerken.

Natuur creëren

Naast bestaande natuur ontwikkelt Natuurmonumenten ook nieuwe natuur. Bijvoorbeeld door landbouwgrond om te vormen tot nieuwe leefgebieden voor planten en dieren. Of door natuurlijke landschappen te herstellen, zoals beekdalen of landgoederen. Ook zet Natuurmonumenten zich in voor de aanleg van verbindingszones tussen natuurgebieden, zodat planten en dieren de kans krijgen zich te verspreiden.

Natuur voor iedereen

Natuurmonumenten beschermt natuur overal in Nederland. Voor iedereen. Daarom zijn bijna al onze natuurgebieden en waardevolle landschappen die we beschermen, vrij toegankelijk. Er lopen wandelroutes, fietsroutes of kanoroutes door. En we organiseren allerlei activiteiten in de natuur waar iedereen aan kan deelnemen. Zo willen we mensen actief bij de natuur betrekken en laten zien hoe belangrijk het is om onze natuur voor de toekomst te behouden.

Natuurmonumenten is een vereniging die midden in de maatschappij staat. Daarom hebben leden een stem: via afgevaardigden kunnen leden hun mening laten doorklinken in de besluiten en standpunten van de vereniging.

Natuur voor kinderen: OERRR

Natuur voor iedereen betekent ook natuur voor kinderen. Alle kinderen in Nederland hebben recht op de natuur. Daarom is er OERRR van Natuurmonumenten. Met hulp van uitdagende kaarten van OERRR laten we kinderen de natuur ontdekken. Kinderen kunnen zelf met de kaarten van OERRR op pad, op elk gewenst moment.

Meld je kind aan voor OERRR

Doe mee en help de natuur

Uw steun is daarbij is onmisbaar.

Met z’n allen kunnen we ervoor zorgen dat de natuur in Nederland voor de komende generaties behouden blijft.

word nu lid