natuurgebied

Heumensoord

nieuws

Kansen voor natuur door storm

Fotograaf: Alfred Ngwan

De storm van afgelopen donderdag was niet te missen en heeft ook binnen de terreinen van Natuurmonumenten goed huisgehouden. De bomen vlogen in de bossen van het Rijk van Nijmegen, rondom Mill en de Stippelberg je letterlijk om de oren. Om wegen en de eerste paden vrij te maken, gingen de boswachters van Natuurmonumenten direct aan de slag.

Kansen voor dieren

Als luciferhoutjes knapten de stammen af; hele bomen vielen met wortel en al om. De meeste bomen kwamen neer in het bos zelf, ver van wegen en paden. Hoewel het er ernstig uitziet, is Natuurmonumenten blij met het omgewaaide hout. Vele insecten en paddenstoelen, maar ook mossen en korstmossen krijgen zo nieuwe kansen. Zij leven in en op het dode hout. Tegelijkertijd ontstaat er licht en ruimte voor nieuwe bomen en struiken, waardoor de variatie in het bos toeneemt. Indirect profiteren vogels en zoogdieren zo ook van de storm, omdat er meer voedsel en dekking beschikbaar komt. Over een paar jaar zie je nauwelijks nog iets van de storm.

Uiteraard haalt Natuurmonumenten de omgewaaide bomen en afgebroken takken op de wegen, wandelroutes, ruiterpaden en MTB-paden weg, zodat iedereen weer kan genieten van de mooie natuur en zelf kan zien wat de natuur doet met het dode hout. Beschadigde rasters zijn meteen na de storm al hersteld, zodat de grote grazers niet kunnen ontsnappen.

Let de komende weken op

De bomen hangen nu nog vol met losse takken. Ga komend weekend niet het bos in. Natuurmonumenten probeert de komende weken de risico’s weg te nemen. Kijk daarom de komende tijd nog uit voor instabiele bomen of vallende takken.

Klein vliegend hert heeft baat bij dood houtFotograaf: Robin Kraaij

Afgeknakte bomen in de bossenFotograaf: Bart van der Aa

word nu lid