natuurgebied

Molenheide

nieuws

Kleine heidestukjes met elkaar verbonden in Molenheide

Fotograaf: René Koster

De komende tijd gaat Natuurmonumenten een begin maken om de kleine heidestukjes van de Molenheide met elkaar verbinden. Ook de uitkijkheuvel midden op de heide zal een opknapbeurt krijgen.

De komende dagen gaat Natuurmonumenten een begin maken om de kleine heidestukjes van de Molenheide met elkaar verbinden. Ook de uitkijkheuvel midden op de heide zal een opknapbeurt krijgen. Verspreid in de Molenheide liggen kleine heideveldjes. Specifieke planten en dieren die gebonden zijn aan de heide leven zo geïsoleerd van hun soortgenoten. Om deze planten en dieren een groter leefgebied te geven, gaat Natuurmonumenten de heideveldjes met elkaar verbinden. Door middel van plaggen zullen er open stukken ontstaan waar nieuwe heide weer een kans krijgt. Daarnaast ondergaat ook de uitkijkheuvel, die midden op de open vlakte ligt, een opknapbeurt. Het aan elkaar rijgen van de heideveldjes zal gefaseerd gebeuren. Op lange termijn zullen alle kleine veldjes met elkaar verbonden zijn. 

Aandacht voor planten en dieren

Het aanleggen van de verbindingszones tussen de heideveldjes komt veel dieren- en plantensoorten ten goede. Enkele dieren profiteren hiervan in het bijzonder, zoals de blauwvleugelsprinkhaan, die zich zo kan uitbreiden. Het insect houdt van warme, droge plekjes. Het open zand dat bij de werkzaamheden ontstaat, biedt dergelijke plekjes. Ook de levenbarende hagedis warmt zich hier graag op. Daarnaast kunnen bijzondere soorten paddenstoelen, zoals de heideknotszwam, zich verder uitbreiden. 

Uitkijkheuvel beter beschermt 

Op de heide grazen een aantal Schotse Hooglanders. Momenteel trappen ze met hun hoeven steeds de uitkijkheuvel kapot. Door de uitkijkheuvel aan de onderkant te verstevigen en in te planten met struiken, kunnen de Schotse Hooglanders de uitkijkheuvel niet meer betreden. 

Fotograaf: Ellen Luijks

word nu lid