Over Natuurmonumenten

Onderwerpen & Standpunten

Honden aan de lijn

Lekker lopen door het bos, spelen met je hond en samen rennen. In veel gebieden van Natuurmonumenten mogen honden aangelijnd worden uitgelaten.

Situatie

Iedereen kan van de natuur genieten. Wandelend of fietsend. Alleen, met familie of samen met de hond. Hierbij moeten we alleen wel rekening houden met de dieren die in het gebied leven.

Recreanten

Wandelaars en fietsers willen hun vrije tijd in de natuur graag ontspannen doorbrengen. Velen hebben geen last van honden. Een deel van de mensen is bang van honden. Niet iedereen vindt het leuk als een hond tegen ze opspringt of luid blaffend achter de fiets aanrent. Natuurmonumenten wil zulke situaties voorkomen. Ook kunnen ruiters en menners last hebben van de honden omdat hun paarden mogelijk schrikken.

Wilde dieren

Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op en vluchten weg.

Herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, dassen en andere zoogdieren, raken snel in paniek van honden. Ze slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een honden. Soms lopen ze zich letterlijk dood op wegen of tegen prikkeldraad. Daarbij worden er jaarlijks meerdere reeën en andere dieren verwond of doodgebeten door jagende honden.

Vogels

Veel vogels zoeken hun voedsel op de grond, door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Daardoor eten ze minder en het kost ook nog eens veel energie om steeds weg te vliegen. Als dit vaak gebeurd worden de vogels zwakker en gaan ze minder eieren leggen. Met als gevolg dat er minder jonge vogels bijkomen.

Veel weidevogels nestelen in het veld. Op het moment dat ze te vaak verstoord worden vluchten ze uit het gebied en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren.

Standpunt

Natuurmonumenten wil dat hondenbezitters hun hond aan een fysieke lijn houden. Onze boswachter zien een elektronische halsband niet als aangelijnd. Als honden los mogen lopen, is dat aangegeven.

Bij Natuurmonumenten worden geleide- en hulphonden in functie altijd  toegelaten (blindengeleidehonden, dovengeleidehonden, hulphonden bij epilepsie en PTSS enz.). Wij raden het echter af – in het belang van de hond – om hulphonden mee te nemen naar vaarexcursies omdat het vaak te oncomfortabel is voor het dier.

Wat doet Natuurmonumenten?

Boswachters spreken eigenaren aan op loslopende honden. Een handhaver/boa van Natuurmonumenten kan een bekeuring uitschrijven voor het niet aanlijnen van de hond

Natuurmonumenten gaat samen met onze achterban de problemen rond honden oplossen naar het voorbeeld van Visdonk, waar mensen samen een gebied voor honden hebben ingericht. Daar waar mogelijk bieden we oplossingen, in sommige gevallen is dat echter niet mogelijk en zorgen we zo veel mogelijk voor een alternatief in de buurt.

 

word nu lid