Over Natuurmonumenten

Onderwerpen & Standpunten

Lichtvervuiling

Nederland baadt ‘s nachts in het kunstlicht, je kunt ons land vanuit de ruimte dan ook goed zien liggen. Donkerte is schaars in Nederland. We hebben dan ook nog maar zelden zicht op een nachtelijke sterrenhemel. Het licht heeft ook negatieve gevolgen voor de natuur, vooral voor vleermuizen, bosmuizen, dassen en boommarters. Ze zijn beduidend minder actief in het licht, het zou kunnen dat ze daarom minder voedsel verzamelen.

Duisternis is belangrijk voor dieren. De verhouding tussen licht en donker is bijvoorbeeld het signaal voor vogels om aan broeden te beginnen. Als dat evenwicht is verstoord, kunnen vogels te vroeg beginnen met broeden en bestaat de kans dat er onvoldoende voedsel aanwezig is om de jongen mee groot te brengen.

Koolmezen

Het voorjaar van 2013 was koud. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat koolmezen in wit en groen licht vijf dagen eerder eieren leggen en broeden, omdat de dagen langer leken. In het warme voorjaar van 2014 werd dit effect niet gevonden.

Trekvogels raken ’s nachts ook in de war van verlichting, ze raken van koers en vliegen om de lichtbron heen tot ze uitgeput neervallen. Vooral laag vliegende, in de nacht trekkende vogels raken in de war door boorplatforms en soms zelfs door vuurtorens op hun route.

Vleermuizen, die worden afgestoten door licht, kunnen gebieden rond de lichtbron niet meer gebruiken.

Dieren die worden aangetrokken door kunstlicht, hebben een grotere kans om prooi te worden of te worden doodgereden. Konijnen bijvoorbeeld raken gevangen in het licht, ze ervaren de donkere omgeving als een zwarte muur, en dus als een obstakel.

Nacht van de nacht

Op 28 oktober 2017 is het Nacht van de nacht (link). Dit is een jaarlijks evenement van de Natuur- en Milieufederaties, om te ontdekken hoe mooi de nacht is. Door heel het land doven bedrijven en gemeenten hun lichten en er zijn honderden evenementen. Natuurmonumenten organiseert nachtwandelingen voor gezinnen. Dit jaar vragen we voor het eerst aandacht voor het belang van een donkere tuin.

Natuurmonumenten moedigt haar leden aan om hun eigen tuin donker te maken. Voor een diervriendelijke tuin kunt u het hele jaar het volgende doen:

  • Laat de buitenlamp niet de hele nacht branden. Kies voor een lamp met een sensor zodat de verlichting alleen brandt als er iemand loopt.
  • Kies voor een armatuur die naar beneden schijnt. Een bolvormige lamp schijnt ook licht naar boven waar het niet nodig is.
  • De lichttemperatuur mag hooguit 3000K te zijn, dat staat op de verpakking. Een LED lamp met warm wit licht is een goede keuze, lampen met geel en oranje licht zijn nog beter.
  • Zorg dat de buitenlampen in orde zijn, maar doe ook de gordijnen dicht!
word nu lid