Over Natuurmonumenten

Onderwerpen & Standpunten

Het natuurbeleid van Natuurmonumenten richt zich op bescherming en versterking van de natuur in Nederland en onze karakteristieke landschappen. Een uitwerking op onderwerpen en standpunten vindt u hieronder.

 

Onderwerpen

Red onze insecten

Schrikbarend nieuws. Uit Duits onderzoek blijkt dat het aantal insecten in 27 jaar met 76% is afgenomen. Wetenschappers zijn het er over eens dat de situatie in Nederland niet anders is, of zelfs nog slechter.

Kom op voor het landschap

Door oprukkende bedrijventerrein, snelwegen en intensieve landbouw verdwijnt ons typisch Nederlandse landschap. Om deze prachtige landschappen en vergezichten te behouden komen we nu in actie!

Bescherm de kust!

De kust van Nederland is uniek. Niet alleen om de natuur, maar ook om de rust, ruimte en weidse uitzichten. Helaas wordt de kust bedreigd door allerlei bouwplannen. Natuur- en milieuorganisaties bundelen de krachten.

Klimaatbuffers

Orkanen, overstromingen, bosbranden… De wereld kampt nu al met de verwoestende gevolgen van klimaatverandering. Ook in Nederland hebben we meer regen, aanzwellende rivieren en een opdringerige zee. Hoe houden we onze voeten droog? De natuur kan ons helpen.

Grote Wilde Dieren

Edelherten in de uiterwaarden, wilde zwijnen in de grensbossen en reeën op de Wadden; grote wilde dieren krijgen geleidelijk aan steeds meer ruimte in de Nederlandse natuur.

Natuurbeleving

In 2014 hebben ruim 43.000 mensen meegedaan met de Grote Natuur Enquête over natuurbeleving. Met de uitkomsten gaan wij de inrichting en het beheer van onze gebieden verbeteren.

Natuurbegraven

In gebieden van Natuurmonumenten komen een aantal natuurbegraafplaatsen. Mensen met liefde voor natuur krijgen zo de gelegenheid daar een laatste rustplaats te vinden.

Standpunten

Op deze pagina leest u standpunten van de vereniging Natuurmonumenten. Deze worden opgesteld en uitgedragen door de afdeling Public Affairs (PA) in samenspraak met directie, betrokken afdelingen en beheereenheden.

word nu lid