Over Natuurmonumenten

Onderwerpen & Standpunten

Natuurbeheer

Natuurmonumenten beheert zeer uiteenlopende natuurgebieden op vakbekwame wijze. Dat is hard nodig om onze karakteristieke landschappen te behouden.

Natuur onder druk

Mensen vragen wel eens waarom Natuurmonumenten de natuur niet haar gang laat gaan. Waarom is er beheer nodig? Ingrijpen nodig omdat het niet goed gaat met de natuur in Nederland. Nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit is over. Ook die natuur staat onder druk door menselijke invloeden.

Goed beheer noodzakelijk

De Nederlandse landschappen zijn het resultaat van eeuwenlang ingrijpen door mensen. Om onze karakteristieke landschappen te behouden, is beheer nodig. Zo hebben de waterhuishouding, de luchtkwaliteit en de bodem grote invloed op de kwaliteit van de natuur. Die drie dingen moeten goed zijn. Zeker in een druk land als Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Goed beheer is dus onontbeerlijk voor de bescherming van onze prachtige natuur, maar ook om ervoor te zorgen dat iedereen er van kan blijven genieten. Zonder beheer zouden natuurgebieden minder toegankelijk zijn. 

Wat doet Natuurmonumenten?

Natuurmonumenten beschermt al meer dan een eeuw natuur in Nederland. Inmiddels beheren we ruim 100.000 hectare, verspreid over 355 prachtige natuurgebieden. 

Om uitleg te geven over ons werk, maakten wij een cahier over de wereld van het natuurbeheer. Vier boswachters vertellen wat er allemaal bij komt kijken om voor de natuur en cultuurhistorie in hun gebieden te zorgen, zowel wat betreft het werk dat ze ieder jaar verzetten als de kosten en opbrengsten hiervan. Aan de hand van concrete voorbeelden tonen we ook waar we nog mogelijkheden zien om het natuurbeheer nog beter en goedkoper te maken.

Download hier het cahier: Boswachters vakmensen. Goed natuurbeheer is niet vanzelfsprekend (pdf)

< Terug naar het overzicht Standpunten

word nu lid