Verschijnt 4x per jaar

Puur Natuur

Wintertips voor de tuin

Jan Graafland is tuinman van onze partner Weleda. In de winter laat hij zijn tuin met rust. Toch heeft hij wel een paar tips…

Winterrust

In de winter kun je de tuin beter de tuin laten. Je planten, de egels, de wormen willen rust. Alles trekt zich terug en wil niet gestoord worden. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Knollen zwellen op en krachten worden verzameld. Zodra de temperatuur weer oploopt, kan het groeien weer beginnen.

Nattigheid

Natte winters zijn vaak zachte winters. Dan heb je kans dat alles te vroeg gaat uitlopen groot. In de prille lente zijn de planten op hun kwetsbaarst. Met nachtvorst kun je je bloemen of bloesems verliezen. Dat kan fnuikend zijn voor de fruitoogst, maar bijvoorbeeld ook voor de bijen. Ik hoop zelf op sneeuw. Die werkt als een isolerende deken op het land en pakt alles veilig in.

Wil je iets doen tegen al die nattigheid? Trek dan de tegels van je terras. Dat is beter voor de waterhuishouding. De natuur zal je dankbaar zijn en je in het voorjaar zeker verrassen.

Vogels voeren

In mijn tuin hoef ik niet bij te voeren. Hier staan genoeg inheemse planten, bomen en grassen, dus kunnen ze hier gemakkelijk een maaltje bij elkaar scharrelen. Maar omdat het beton in onze steden verder oprukt, kun je ze in je tuin zeker iets aanbieden. Kies wel het juiste voer en geef ze niet teveel.

PS: brood geven aan de eendjes is ronduit slecht.  Zowel voor de eend zelf, die te vet en ongezond wordt, als voor de kwaliteit van het water. Brood en ander voedsel zorgt dat het water ‘overbemest’ raakt, waardoor er overmatige algengroei ontstaat. Dat brengt de gezondheid van planten en vissen weer in gevaar.

Zelf doen!

Neem een voorbeeld aan de natuur in de winter en neem zelf ook wat meer rust. De zomer is ook voor ons meestal heel fysiek en naar buiten gericht. Dat kost energie. In de winter is het tijd voor beschouwing en vooruit kijken. Plannen maken. 

word nu lid