Routes

Wandelen met de hond

Lekker wandelen met de hond door het bos, spelen en samen rennen. In veel gebieden van Natuurmonumenten mogen honden aangelijnd worden uitgelaten er zijn ook losloopgebieden.

Honden aan de lijn

In de meeste natuurgebieden kan je heerlijk wandelen met de hond, mits aangelijnd. Er zijn ook een paar gebieden waar honden niet welkom zijn. Aangelijnde honden blijven op het pad en vormen zo geen overlast voor vogels en wild. Ook kunnen andere bezoekers zo in alle rust genieten van de natuur. 

Jachtinstinct 

Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op en vluchten weg.
Lees meer over honden in de natuur van Natuurmonumenten.  

Honden los  

In de hondenlosloopgebieden kunnen honden naar hartelust los spelen en rennen. Het zijn gebieden van Natuurmonumenten waar een gedeelte is ingericht voor loslopende honden. De losloopgebieden voor honden zijn gemarkeerd met borden.

 

Overzicht van hondenlosloopgebieden

Op de onderstaande kaart is een overzicht van alle losloopgebieden van Natuurmonumenten. De markeringspunten zijn een indicatie. Klik op de het punt zelf voor een omschrijving van het precieze gebied. 

Hondenlosloopgebieden weergeven op een grotere kaart

Drenthe

 
Berkenheuvel Terreingedeelte achter de camping Midzomer, doorlopend op het gebied van Staatsbosbeheer.
Fochteloërveen Compagnonsbossen aan de westkant van de Mr. Lokstraat, waarin opgenomen een wandelroute (‘de keienroute’).
Mantingerzand Gele wandelroute bij Nw. Balinge (gedeeltelijk).
 

Gelderland

 
Bergherbos Vanaf P Wortelweg loopt een hondeloslooproute. 
Bij Zonderbos/ de Zandbult, gelegen vanuit de P-plaats van het Peeske naar boven en dan links (tussen Peeskesweg en Arnhemseweg) ligt een hondenlosloopgebied;
 
Veluwezoom Op deze pagina vind je een plattegrond met de hondenlosloopgebieden in de gemeente Rheden.
Wolfheze

Tussen de oostzijde van het dorp Wolfheze, snelweg A50 en de kruising spoorlijn met A50 hoef je de hond niet aan te lijnen, mits je deze onder controle hebt.

Flevoland

 
Voorsterbos Westelijk gedeelte rondom speelweide en recreatieoord De Voorst.
 

Groningen

 
Kardinge Mits onder appel van de baas, behalve in de begrazingsgebieden en in het Beijummerbos Oost.
 

Limburg

 
Brunssummerheide Aangewezen gebied nabij de ingang van het bezoekerscentrum
De Heksenberg, nabij de Steenberg
Heidserpark, met uitzondering rond de visvijver.
 
IJzerenbos Heerenstraatje.
Sint-Pietersberg Boven op het plateau van de Sint Pietersberg ligt een enkele hectaren groot afgerasterd gebied (kruidenrijk grasland) waar de honden onaangelijnd kunnen lopen.
 
Limbrichterbos Alleen op de (afgesloten) agrarische wegen.

Noord-Brabant

 
Loonse&Drunense   Duinen Noordkant: gemarkeerd door vierkante palen met rode kop voorzien van hondenplaatje, bedoeld voor lokale bevolking; vertrekpunten vanaf de IJsbaan en café de Roestelberg. Zuidkant: vanaf parkeerplaats rest. Bosch&Duin.
Oosterheide Langs scheidingssloot en raster.
 
Oosterheide Het betreft de groenstrook aan weerszijden van de Burgemeester Materlaan, net buiten landgoed Oosterheide. In het natuurgebied zelf zijn de honden welkom mits ze zijn aangelijnd ivm natuurwaarden. Het laten loslopen kan uitstekend tussen stad en natuur op de losloopstrook.
 

Noord-Holland

 
Corversbos De Corverslaan en het gebied rond het Comenius College.
Nijenburg Gedeelte.
Duin en Kruidberg Herenduinen, omgeving parkeerplaats.
Laegieskamp Noordelijk gedeelte, bereikbaar vanaf parkeerplaats aan het einde van de Meerweg (Bussum)

Utrecht

 
Kaapse Bossen Noord-West-gedeelte, nabij Helenaheuvel (15 ha.).
Op Hees Het eerste gedeelte van de Turfweg en de Bredelaan langs de Wieksloterweg naast het fietspad.

Zuid-Holland

 
Kwade Hoek

Op het strand mogen de honden het gehele jaar loslopen, globaal tussen strandpaal 6 en 7.75. Aangegeven middels bebording.

Let op: In het broedseizoen tussen 1 maart en 15 juli wordt er in het losloopgebied een extra stuk afgesloten t.b.v. de kustbroedvogels. Aangegeven middels bebording

Het Annabos, Voorne Het Annabos is opgesplits in twee delen. In het ene deel moeten de honden aangelijnd blijven. In het tweede deel mogen de honden op de wandelpaden het gehele jaar loslopen. Het losloopgedeelte grenst aan de Schapegorsedijk te Rockanje. Aangegeven middels bebording.
 
Voornes Duin Schapegorsduinpad.Ingang tegenover restaurant de Houten Paardjes gelegen aan de Rondeweiweg. Hier mogen de honden op het hoofd pad het gehele jaar loslopen. Aangeven middels bebording.
 
De Enden Het gehele jaar mogen de honden hier op de wandelpaden los. Aangegeven middels bebording
Bunkerbos en Bosje Ouddorp gelegen aan de Hofdijkseweg te Ouddorp. Het gehele jaar mogen de honden hier op de wandelpaden los. Aangegeven middels bebording.
 

Zeeland

 
Zeepeduinen Een losloopgebiedje grenst aan de Moolweg te Burgh-Haamstede t.h.v. de walvisbunker. Aangegeven middels bebording
 

 

word nu lid