Routes

Wandelroutes & horecagelegenheden

Kom heerlijk wandelen in de de prachtige gebieden van Natuurmonumenten. Na afloop hoort daar natuurlijk een kopje koffie of een glas bier bij! Hier vind je een overzicht van mooie wandelroutes en nabijgelegen horecagelegenheden.

Routes op de kaart

Kijk op onderstaande kaart voor wandelroutes bij jou in de buurt

Groningen

Theehuis `t Schathoes

Lekker wat drinken na een wandeling op de Menkemaborg in Uithuizen. Stippel je eigen wandeling uit. De openingstijden van het restaurant zijn gelijk aan de openingstijden van de Menkemaborg.

Gasterij Natuurlijk Smeerling

Wandelroute van ongeveer 3,5 kilometer door het Dal van de Ruiten Aa. Begin- of eindpunt de Gasterij in Smeerling met heerlijke streekgebonden gerechtjes. 

Hotel Van der Valk Westerbroek

Begin of eindig je route door het natuurgebied Westerbroek met een lekkerij of versnapering bij Hotel Van der Valk Westerbroek. De wandelroute leid je langs poelen vol met leven in voorjaar en zomer, over lange lanen en door uitgestrekte weilanden met nieuwsgierige koeien.

Sportcentrum Kardinge

Diverse wandelroutes van 4 en 5 km in natuurgebied Kardinge met als rustpunt restaurant ijsbaan Kardinge.

Herberg de Blankenhoeve

Heerlijk uitwaaien in het Noordlaarderbos. Neem de 6 km lange rode route (inkorten is mogelijk). Check voor openingstijden de site van Herberg de Blankenhoeve.

 

Friesland

Schiermonnikoog

7 of 9 km wandelen, start Bezoekerscentrum Schiermonnikoog. Onderweg genoeg horecagelegenheden.

Theehuis De Slotplaats

De 6 km route over landgoed De Slotplaats voert door het dal van het Koningsdiep naar het authentieke Theehuis De Slotplaats (wo-zon 10-17 u).

 

Drenthe

Theehuys Anserdennen

Lekker wandelen (7 km) bij Dwingelderveld door bos, stuifzandgebieden en heide, en onderweg uitrusten in het Theehuys: (za-zon vanaf 10 u, schoolvakanties wo-zon).

De Kiosk Landgoed De Braak

Volg de paaltjesroute (2,5 km) over Landgoed De Braak en verleng je wandeling door Friese Veen (4,4 km) en eindig in de kiosk (geopende op zondagmiddag). Ook Sporttrade aan de Hoofdweg 266 serveert een lekker kopje koffie of thee. 

Eethuis de Voscheheugte en dorpshuis Mantinge

Wandel heerlijk door het natuurgebied Mantingerveld ten zuiden van het plaatsje Mantinge. De uitgezette route is 9 km lang. Ga na afloop langs voor een kop thee of koffie langs bij het Dorpshuis Mantinge, Lijsterstraat 1 in Nieuw Balinge of bezoek het eethuis annex natuurcamping de Voscheheugte aan de Mantingerdijk 8 in Mantinge. 

Restaurant Norgerhout

Maak deze 10,5 km lange wandelroute het Norger Esdorpenlandschap en eindig met een kopje koffie in restaurant Norgerhout. 

Nationaal Park Drents Friese Wold

Diverse routes door dit gevarieerde Nationaal Park. In Diever vind je diverse horecagelegenheden.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Start bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld met een heerlijke kop chocolademelk en wandel 4,5, 7 of 13 km door het afwisselende gebied.

 

Overijssel

Bezoekerscentrum en Theeschenkerij De Wieden

Maak met het hele gezin een wandeling over het Vlonderpad (1 km) of Laarzenpad (2 km) bij Bezoekerscentrum De Wieden. In het bezoekerscentrum kun je koffie en thee krijgen. Voor een lekker broodje kun je terecht bij Theeschenkerij De Wieden (za-zo 12-16 u). 

Voor stevige wandelaars: loop het Kiersche Wijdepad (5 km) of Veenweidepad (4 km) ten zuiden van Wanneperveen. Het bezoekerscentrum en de theeschenkerij in Sint Jansklooster liggen hier zo'n 10 minuten rijden vandaan. 

Haarmühle

Wandel over de grens door het uitgestrekte veengebied Witte Veen. Start en eindpunt is het midden in de natuur gelegen Landgasthof Haarmühle (dagelijks 10-23 u).

Pannenkoekhoes de Stroper

In het bos van landgoed Egheria bij Erve Middelkamp is het lekker wandelen met de kinderen. De welverdiende pannenkoeken eet je in De Stroper (di-zon 10-20 u).

Infocentrum De Wakel

Geniet na een mooie wandeling door het Buurserzand van een kop koffie en wat lekkers bij Infocentrum De Wakel. Vanaf het terras kijk je prachtig uit over de heide met jeneverbessen.

De Hooischuur

Het is schitterend wandelen door het heuvelachtige landschap van Egheria. Geniet na afloop van een kop koffie en het prachtige uitzicht bij De Hooischuur op Erve Middelkamp.

 

Flevoland

Bezoekerscentrum Waterloopbos

Loop door het mysterieuze Waterloopbos langs de schaalmodellen van waterwerken. Bij het bezoekerscentrum kun je genieten van een kopje koffie of thee.

Hans en Grietje

Kinderen kiezen in het Harderbos uit de Broodkruimel- of Kiezelsteenroute. Met natuuropdrachtjes en pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje (wo/vr/za/zo 12-20 u). 

 

Gelderland

Brasserie Veluwezoom

Bezoekerscentrum Veluwezoom is hét vertrekpunt voor korte en lange wandelingen. Lekker uitrusten doe je in Brasserie Veluwezoom (di-zo 10-17), onder hetzelfde dak als het bezoekerscentrum. Mooi terras grenzend aan een fantastische speeltuin.

Pannenkoekenhuis De Carolinahoeve

Mooie wandeling maken (4,5 km) en onderweg genieten van een heerlijke pannenkoek bij het midden in de natuur gelegen restaurant De Carolinahoeve, met lommerrijk terras.

Leuvenumse Bos (Ermelo)

Een fijne boswandeling in de buurt van Ermelo maak je in het Leuvenumse bos; bij het start/eindpunt vind je De Zwarte Boer en langs de route ligt restaurant Het Roode Koper.

’t Peeske

Kies voor de blauwe (4,5 km) of rode (7 km) wandelroute en snuif de frisse boslucht op in het heuvelachtige Bergherbos. In ’t Peeske is het ouderwets genieten (vr-wo, 10-20 u); fijn terras met speeltuin en waterspeelplek.

Planken Wambuis

Kies voor de 8 km lange gele route en wandel door bossen, over heide en stuifzanden van Planken Wambuis. In restaurant Planken Wambuis wacht een geweldig menu (dagelijks vanaf 10 u).

Paviljoen De Posbank

Mooie wandelingen met eindeloze vergezichten maak je in de omgeving van Paviljoen De Posbank (dagelijks geopend van 10-17).

Theehuis Oud Groevenbeek

Geniet van cultuurhistorie op het prachtige landgoed Oud Groevenbeek met deze wandelroute van 2,3 km.  Rust na afloop uit bij het Theehuis.

 

Noord-Holland

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland

Wandel door de parkossen van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Er zijn verschillende wandelroutes (5-17 km) . Startpunt: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. Sluit je wandeling af bij café–restaurant Brambergen (elke dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur)

Texel

Wandelroute Noordkaap , 6 km, vertrek haven Oudeschild.
Horeca: bij Kaap Skil o.a.  koffie/thee lunch, opening di-za 10-17 en zondag en feestdagen 12-17). In Oudeschild zijn nog meer horecagelegenheden.

Gasterij Stadzigt, Naardermeer

Maak een stevige lange wandeling van 17 km rond het Naardermeer. Geniet van de weilanden, bossen en plassen. Of wandel 2,5 km naar uitkijkpunt de Muggebult. Startpunt: Gasterij Stadzigt (di t/m zo, 10-17 u).

Brasserie DenK

Dwaal 14 km door de duinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Brasserie DenK is elke dag open!

 

Utrecht

Theetuin Eemnes

Wandel 8 km door het oer-Hollandse weidelandschap van Eemland en geniet van veel meer dan alleen thee bij Theetuin Eemnes (di-zo, 10.00-17.00 u). 

Chalet Helenaheuvel

Wandel door de Kaapse Bossen bij Doorn (5 en 10,5 km), beklim de uitzichttoren De Kaap, en eindig in het geliefde Chalet Helenaheuvel (di-zo, 10.00-17.30 u).

 

Zuid-Holland

Badhotel Rockanje

Mooie wandeling van 4,5 km door het heerlijke Voornes Duin. Lunchen doe je bij Badhotel Rockanje (dagelijks, vanaf 10 u).

Herberg Tiengemeten

Wandeling start bij Herberg Tiengemeten: 7 km wandelen langs het kommoeras van de Weelde vol overwinterende vogels. Voor een hapje en drankje: Herberg Tiengemeten op de oostpunt, kijk hier voor openingstijden

Routes die langs Herberg Tiengemeten lopen:

Tijsterman

Naast Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen ligt restaurant Tijsterman. Vanaf hier loop je richting het nieuwe natuurgebied Ruygeborg

Café Vlietzicht, Vlietlanden

Zin in een stevige winterwandeling? Dan is de wandelroute van bijna 20 km rondom de Vlietlanden perfect voor jou! Geniet van honderden wintergasten zoals eenden en ganzen die dobberend op het water liggen uit te rusten of gakkend komen overvliegen. Onderweg kun je je opwarmen aan een heerlijke kop koffie of thee bij Café Vlietzicht. 

 

Zeeland

Hotel Bom

Wandel 5 km door de golvende Zeepeduinen op Schouwen en langs historisch Haamstede. Heerlijke horeca vind je bij Hotel Bom, (dagelijks, vanaf 11 u).

 

Noord-Brabant

De Drie Linden (Giersbergen)

Wandel over de open stuifzanddelen of door het dichte bos van de Loonse en Drunense Duinen.  Horeca in de buurt: De Drie Linden in Griesbergen (alle dagen open). Of Bosch en Duin in Udenhout (alle dagen open).

Pannehûske

De 12 km wandelroute over de Oude Buisse Heide voert langs het landgoed Wallsteijn. Daar kun je terecht bij ’t Pannehûske (wo-za vanaf 11 u, zo vanaf 10 u).

Boshuis Venkraai & Groot Speijck

Stevige lange wandeling (4, 5 of 10 km) langs de vele vennen of een stukje historie in Oisterwijk. Maak een tussenstop bij Boshuis Venkraai (dagelijks geopend) of schuif aan bij de haard in Groot Speijck (di. t/m zo. geopend).

De Rustende Jager (Biezenmortel)

Een kindervriendelijke wandeling (4 km) voert door het zeer afwisselende gebied van Loonse en Drunense Duinen.  Warm vervolgens op bij de Rustende Jager (alle dagen open).

T-huis Visdonk

Brasserie T-Huis Visdonk is het startpunt voor verschillende routes in het gelijknamige natuurgebied Visdonk

 

Limburg

Herberg ‘t Zwaantje

Wandel 6 km door de bossen en over de heuvelachtige Mookerheide, met een schitterend uitzicht. Opwarmen doe je in Herberg ’t Zwaantje (di-za vanaf 11 u, op zo vanaf 10 u).

Pannekoekenrestaurant Schrieversheide Heerlen

Diverse wandelroutes vanaf de Brunssummerheide vertrekken vanaf het Bezoekerscentrum Brunssummerheide. Bij het bezoekerscentrum vindt u Pannenkoekenrestaurant Schrieversheide voor bv een kop snert (alle dagen open).

Bezoekerscentrum Roode Beek Schinveld

Lekker wandelen vanuit het bezoekerscentrum in het natuurgebied Dal van de Roode Beek. Je kunt hier tevens terecht voor een kop snert of een andere versnapering, want het bezoekerscentrum is tevens een restaurant (alle dagen open).

Chalet Bergrust Maastricht

In natuurgebied Sint-Pietersberg zijn volop wandel- en fietsmogelijkheden
Vanaf Chalet Bergrust kan je een van de uitgezette wandelroutes van 4,4 of 10,6 km volgen (raadpleeg openingstijden de website).

Hompesche Molen

Bij de Molenplas vind je deze prachtige monumentale molen met daarin Brasserie De Hompesche Molen. Het is tevens het startpunt voor een fraaie wandelroute om de plas, midden in de Maasvallei.

Kijk voor hier voor een overzicht van alle wandelroutes bij Natuurmonumenten.

word nu lid