Routes

Hardlopen in de natuur

Trailrunroutes

Wat is trailrunning?

Trailrunning is een nieuwe vorm van hardlopen die is begonnen in bergachtige streken. Eindeloos rennen door een omgeving met stenige bergpaden, flinke hoogteverschillen en wisselende weersomstandighed zijn voor een groeiende groep hardlopers de ingrediënten van een nieuwe passie. Trailrunnen wordt nu ook in ons land steeds populairder. En ook hier zijn onverharde paden en reliëf de uitdaging.

Bekijk de trailrunroutes hier

 

IJmuiden Kust Trail

Natuurmonumenten en MudSweatTrails organiseren op 30 september de IJmuiden Kust Trail. Het prachtige en uitdagende parcours loopt over het strand en door de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Doe mee en draag met je deelname bij aan het beschermen van de natuur in het gebied.
Meer informatie en inschrijven >

 

 

 

De trailrunroutes

Oneffen paden, mul zand, modderige plassen, hoogteverschillen, krappe bochtjes en laaghangende takken maken een trailrun tot een waar avontuur. En waar kun je dan beter terecht dan in natuurgebieden? Deze trailrunroutes door onze gebieden staan ook in de routeapp van NatuurmonumentenDownload de route app >>

 

Gelderland

Nationaal Park Veluwezoom, 17 km, 400 positieve hoogtemeters

Start en finish: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden

Via de randen van het bos ren je over heide en mul zand naar Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe. De route wordt vervolgd langs de zandverstuiving het Rozendaalse Zand en loopt via naar beneden glooiende bospaden weer terug naar het bezoekerscentrum. 

>> Trailrunning Nationaal Park Veluwezoom 

 

Flevoland

Harderbos, 15 km

Start en finish: Parkeerplaats Ontdekbos, Harderbos Adres: Mosselweg, Biddinghuizen

De trailrunning-route loopt door oernatuur, langs grazende Schotse Hooglanders en beverburchten, over modderpoelen met amfibieën en overbrugt de Hoge Dwarsvaart. Het Harderbos ligt aan de ‘stille kant’ van het Veluwemeer. Grote kans dat je geen mens tegenkomt. 

>>Trailrunning route Harderbos 

 

Noord-Holland

Naardermeer, 19 km

Start en finish: Parkeerplaats Gasterij Stadzigt Adres: Meerkade 2a, Naarden

Je rent tussen vele watervogels en grazende koeien. De trailrunning-route bestaat uit oude zandwegen, smalle bospaadjes, ruw grasland en veenvlakten.  De ondergrond kan hier en daar zeer onregelmatig zijn en bij regen modderig worden. Op verschillende plaatsten kun je een omweggetje maken naar één van de observatiepunten. Om het rondje te lopen moet twee keer de spoorlijn overgestoken worden. Hierdoor is circa een kwart van de route verhard.

>> Trailrunning route Naardermeer 

 

Noord-Holland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, 17,5 km

Start en finish: ingang van Landgoed Duin en Kruidberg, Duin- en Kruidbergerweg, Santpoort-Noord

De trailrun Nationaal Park Zuid Kennemerland loopt door eeuwenoude bossen, over voormalige landgoederen, langs bunkers en over hoge duintoppen. De trail begint in Landgoed Duin en Kruidberg. Slingerende single tracks leiden daarna naar Landgoed Heerenduinen. Dan volgt een brede strook open duingebied richting de zee met vele vergezichten.

>> Trailrunning Nationaal Park Zuid-Kennemerland 

 

Limburg

Brunssummerheide, 10,4 km

Start en finish: Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99, Heerlen

De Brunssummerheide ligt ingeklemd tussen de gemeenten van Parkstad Limburg en Duitsland. Het is een heuvelachtig heide- en veengebied dat deels bebost is.  De route van deze trailrun maakt slim gebruik van de hoogteverschillen. Bijna tien keer moet flink aangezet worden bij het beklimmen van een heuvel, waaronder de 138,2 meter hoge Heksenberg.

>> Trailrunning route Brunssummerheide

Geleenbeekdal

Start en finish: Centrum voor Natuur- en Milieueducatie, Daniken 1 of parkeerplaats van gasterie de Bokkereyer, Bergstraat 1, Sweikhuizen

De trailrun Geleenbeekdal is een kortere route met bijna 200 positieve hoogtemeters. De route leidt de trailrunner door de donkere hellingbossen Danikerbos en Stammenderbos waar flink geklommen moet worden en door talrijke holle wegen die zo diep uitgesleten zijn dat het bijna tunnels geworden zijn. Het dal van de Geleenbeek biedt kans om flink snelheid te maken, in dit deel van het parcours zit weinig hoogteverschil.

>> Trailrunning route Geleenbeekdal 

Mookerheide & Sint Jansberg

Start en finish: Herberg - restaurant ‘t Zwaantje, Groesbeekseweg 106, Mook of NS-station Mook-Molenhoek

Deze trailrun verbindt de Mookerheide met de Sint-Jansberg en is een uitstekende heuveltraining. Er moeten circa 475 positieve hoogtemeters overwonnen worden. De route voert langs de grootste Romeinse villa die in Nederland gevonden is, een stuwmeertje, donkere beukenbossen, heldere heuvelbeekjes en passeert de Mooker- en Heumense schans, verdedigingswerken uit de zeventiende eeuw.

>> Trailrunning Mookerheide & Sint Jansberg 

 

Friesland

Schiermonnikoog, 21,2 km

Start en finish: Reeweg 5 (tegenover VVV Schiermonnikoog)

Deze trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

>> Trailrunning Schiermonnikoog 

 

Drenthe

Dwingelderveld, 23 km

Start en finish: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen

De route loopt over de Ruiner Es, een eeuwenoude graanakker. Na de es slingert de route door de bosrijke Anserdennen met onverwachte hoogteverschillen. De GPS-route laat de trailrunner een zo gevarieerd mogelijk beeld zien van het Dwingelderveld: open heidevlaktes, vennen, plassen, bos en stoffige zandpaden langs weilanden. De laatste kilometers lopen dwars over de grote kale vlakte. Onderweg kom je allerlei bijzondere planten en dieren tegen.

>> Trailrunning Dwingelderveld

word nu lid